Feng Shui

Feng Shui – drevna kineska disciplina

Feng Shui kompas

Što je za mene Feng Shui?

Feng Shui, drevna kineska disciplina, proučava i istražuje odnos između prostora i čovjeka, na način da sagledava prostor u kojem živimo i radimo kao materijalno tijelo koje objedinjuje kako naše želje i težnje, tako i blokade i ograničenja. Cilj Feng Shuija nije samo uspostavljanje ravnoteže tog odnosa na van, već i na unutra, u smislu postizanja ravnoteže unutar samog čovjeka.

Feng Shui (čita se Fang Šuej) u doslovnom prijevodu znači Vjetar (Feng) i Voda (Shui). Prijevod ovog neobičnog naziva povezujemo s činjenicom da su u prirodi dva najaktivnija, najviše yang elementa, upravo voda i vjetar, koji svojim sporim, ali neumoljivim djelovanjem mijenjaju i oblikuju prirodno okruženje. Ili kako bi to rekli Kinezi: „Vjetar raznosi Chi/Qi (vitalnu energiju), a Voda ga privlači i zadržava.“

U današnje vrijeme, Feng Shui nam može uvelike pomoći da prepoznamo, osvijestimo i dopremo do naših unutarnjih instinkata, koje smo zbog raznih čimbenika djelomično ili potpuno zanemarili. Razlog tome možemo tražiti u odgoju, životu u civilizaciji, stresu modernog doba i usredotočenosti na stvari izvan nas samih. To nas je dovelo do točke da više ne prepoznajemo „poruke“ koje nam dolaze „iznutra“. Feng Shui u tom smislu znači znati i moći prepoznati ritmove prirode, shvatiti što nam ona putem okoliša „govori“ te sukladno ovim spoznajama energetskog tipa, kreirati i graditi konformacije koje će nas podržati na najbolji mogući način.

Jasno nam je da od okoline koja nas okružuje, mi na nesvjesnoj razini zaprimamo informacije koje u nama mogu proizvesti osjećaj ugode ili neugode, te sukladno tome Feng Shui prepoznajemo kao disciplinu koja istražuje učinke koje okolina ima na ljudski organizam i psihu. Pod okolinom podrazumijevamo klimu određenog područja, nazočnost vodenih masa poput oceana, mora i rijeka, planina i brežuljaka, te elemente koje je u nju unio čovjek, poput zgrada, puteva, autoputeva, željeznica. Istovremeno, Feng Shui proučava utjecaj čovjeka na prirodu. To je proces u oba smjera.

Zašto Feng Shui?

Feng Shui se, među ostalim, koristi za utvrđivanje najboljeg položaja za gradnju kuće, zgrade, stana, te njihovim vanjskim i unutarnjim uređenjem. Prilikom odabira prostora (stambenog/poslovnog), često se oglušujemo o unutarnji glas/intuiciju koja nas upozorava da neko mjesto nije baš primjereno nama. Tome uvelike pridonose „kompromisi“ kojima moramo pribjegavati, u velikoj većini slučajeva zbog nedostatka financijskih sredstava. Koliko puta smo se osjetili „stješnjeni“ u vlastitom prostoru, ili smo morali „trpiti“ neke situacije ili čak i raspored soba i pokućstva koji nam nije bio po volji, a sve u cilju postizanja kompromisa koji su nam trebali donijeti neku korist? No, uvijek postoji jedno „ali“. Ukoliko se življenje u prostorima koji nas duboko uznemiruju i u kojima se ne osjećamo zadovoljno oduži, to dovodi do stalne napetosti koja se može manifestirati problemima – najprije hormonalnim, uzrokovanim kompenzacijom stresa putem endokrinog sustava; bolovima različitih vrsta, osjećajem slabosti, umorom, depresijom, napetošću, bijesom, osjećajem da stalno nešto nije u redu, pa sve do nedostatka kreativnosti, manjka upornosti i nedostatka samopoštovanja.
Međutim, ako položaj i raspored unutar i izvan prostora odgovara našim „unutarnjim“ zahtjevima i ispunjenju naših unutarnjih normi, osjećat ćemo se zadovoljno i bit ćemo spremniji voditi aktivan i uspješan život, u svim njegovim segmentima – od emotivnog do financijskog i društvenog.

Kuća=Tijelo

Kuća, odnosno dom, predstavlja ogledalo našeg života i našeg postojanja, odraz nas samih, a u materijalnom smislu predstavlja ono što nam se događa. Naš dom bi trebao biti mjesto koje će nama i našoj obitelji pružiti odmor, podržati nas energetski i samim time omogućiti nam da se osjećamo fizički i psihički dobro. Slično tome, mjesto na kojem radimo bi nas trebalo podržati i poticati u ostvarenju naših poslovnih ciljeva.

 

Feng Shui mreza

Okolina u kojoj živimo i radimo je informacijsko polje iz kojega pomoću Feng Shuija možemo očitati kakvo nam je zdravlje, u čemu nas naša prošlost blokira, kako naša obitelj utječe na nas, imamo li više ili manje mogućnosti izbora i samim time veću ili manju mogućnost djelovanja na našu budućnost, kakvi su nam partnerski i drugi odnosi. Ukazuje nam na blokade i na načine kako da ih uklonimo ili spriječimo njihov dosadašnji utjecaj na nas.

Usporedba kuće i tijela

Usporedba kuće i tijela

U Feng Shuiju se njeguje holistički pristup. Kuća je energetsko biće koje se tretira i „liječi“ na cjelovit način. Poput akupunkture kojom akupunkturist osigurava da energija u meridijanima tijela bude protočna, da slobodno kola i hrani na najkvalitetniji način sve dijelove istog, na isti način savjetnik Feng Shuija provjerava dotok i zadržavanje kvalitetne energije u željenom prostoru, raspored prostorija, vanjskih i unutarnjih konformacija i tome slično i na temelju toga daje prijedloge i rješenja kako stvoriti harmoničnije uvjete života i rada.

Naše fizičko tijelo je strukturirano na takav način da je gotovo sva aktivnost povezana s prednjim dijelom tijela u smislu da hodamo (gotovo uvijek) prema naprijed, koristimo ruke prema naprijed, jedemo, gledamo, govorimo prema naprijed, dok je stražnji dio tijela „čvršći“ (kralježnica), manje aktivan ali i snažniji u odnosu na prednji dio tijela, mogli bismo gotovo reći da ima ulogu zaštitnika tijela. Na isti način se percipira stambeni/radni prostor. Prednji dio kuće se povezuje s budućnošću prema kojom idemo, a stražnji dio kuće se povezuje s našom prošlošću, s korijenima od kojih potječemo. Prema tome, stražnji dio kuće bi trebao biti „mirniji“, davati osjećaj zaštite, stabilnosti i sigurnosti i općenito govoreći biti malo zatvoreniji, dok bi prednji dio, koji predstavlja budućnost, mogućnosti, realizaciju i tome slično, u pravilu trebao biti otvoreniji.

Ukratko, kada je odnos tijela i prostora u harmoniji, tj. u skladnom odnosu s onim što ga okružuje (druge zgrade u okolici, ceste, vanjski oblici) na način da od okoline biva „nahranjen“ dobrom, kvalitetnom i vitalnom energijom (npr. prostor je prozračan, ima prirodnog svjetla i okružen je skladnim oblicima), tada takav prostor podržava osobe koje stanuju ili rade u njemu. Ukoliko nešto sprječava, djelomično ili potpuno, odnos tijelo-prostor u primanju količine energije koliko mu treba da bi mogao dobro funkcionirati, ili ukoliko je energija koja dolazi loše kvalitete, u tom slučaju se manifestiraju blokade i problemi.

Feng Shui savjetovanje

Posao savjetnika sastoji se u projektiranju, odabiranju, mijenjanju i namještanju prostora tako da Vi i Vaš prostor budete enegetski podržani.

Feng Shui savjetovanje se koristi prilikom:

  • Provjere (check-up) stambenog ili poslovnog objekta
  • Izgradnje novog stambenog ili poslovnog objekta
  • Traženja i preseljenja u novi prostor
  • Biranja i/ili kupovanja stambenog ili poslovnog prostora
  • Uređenja i adaptacije vanjskog prostora (vrtova i okućnica)
  • Biranja datuma za važne događaje (vjenčanja, osnivanje poduzeća, potpisivanje ugovora i slično)

Ako i nema problema, savjetnik može, u svrhu prevencije dati savjete i sugestije glede rasporeda unutar i izvan prostora. U protivnom, kada je već došlo do problema, poteškoća, neharmoničnosti i slično, savjetovanje će omogućiti da dobijemo pravu sliku trenutnog stanja i rješenja koja će pomoći da se te poteškoće prevladaju. U oba slučaja, savjetnik analizira i procjenjuje „kvalitetu“ prostora i mogućnost njegovog „oporavka“ sukladno željama, ukusu i financijskim mogućnostima klijenta.

Kako izgleda Feng Shui savjetovanje?

Po dogovoru se dolazi u Vaš stan ili poslovni prostor. Klijent treba imati jasnu ideju o tome zašto želi savjetovanje, koje probleme želi riješiti i što očekuje od savjetovanja. Potrebno je pripremiti tri kopije tlocrta unutarnjeg i vanjskog (ukoliko postoji) prostora, kao i datume rođenja svih članova obitelji (radi li se savjetovanje za stambeni prostor), odnosno upravitelja poduzeća (radi li se savjetovanje za poslovni prostor).

Nakon razgovora, slijedi praktičan dio u kojemu klijent više ne sudjeluje, a sastoji se od analiziranja energija unutarnjeg i vanjskog prostora uz pomoć kineskog kompasa (Luo Pana), vrlo preciznog alata kojim se postiže izuzetno točno očitanje smjerova i energija objekta koji se analiziraju. Na osnovi njih kalkulacijama se izračunava energetski DNK objekta.

Analiza prostora se uvijek obavlja po danu (u jutarnjim i ranim poslijepodnevnim satima) i traje od 3 do 5 sati. Na temelju toga se otkrivaju energetske blokade te se vezano uz to preporučuju rješenja koja će uravnotežiti prostor. Rješenja poput: preporuka koju sobu namijeniti kojem članu obitelji, pravilan razmještaj pokućstva i uporaba boja, pozicioniranje kreveta, radnih stolova i tome slično. Najkraće rečeno, traže se rješenja koja će uravnotežiti i iskoristiti Vaš stambeni ili poslovni prostor tako da to bude najbolje za Vas, a opet sukladno Vašim željama. Do optimalnog rješenja dolazimo dogovorom, a ne nametanjem rješenja „jer po Feng Shuiju to i to se mora tako učiniti“. Rješenja nisu unaprijed „programirana“ i izvađena iz priručnika, već kreativna, izvorna, fleksibilna i što je važno naglasiti, potpuno različita za svakog pojedinog klijenta.

Što poslije savjetovanja?

U dogovoru s klijentom, u određenom vremenskom roku, šalje se pisano izvješće analize prostora, s objašnjenjem svih preinaka koje se trebaju napraviti kako bi došlo do željenih promjena. Nekad će do promjena doći vrlo brzo, nekad kroz određeno vrijeme, ovisno o tome koliko vremena treba energiji da se promijeni.

Važno je naglasiti da do željenih promjena može doći samo ako se u praksu provedu preporučene preinake. Nerealno je očekivati da će samo„fizičko“ prisustvo savjetnika promijeniti energiju prostora.

Feng Shui je metoda analiziranja i mijenjanja energije. Ponekad se susrećemo s čimbenicima koji ograničavaju i onemogućavaju bilo kakvu promjenu u energetskom smislu – najčešće zbog određenog pravca na kojemu leži stambeno/poslovni prostor ili okoline koja ga okružuje. Glede toga, možda se neće moći naći rješenja koja bi mogla dovesti do željenih promjena, već Vam samo ukazati zbog čega je do njih najvjerojatnije došlo. U takvim slučajevima, savjetovat ću Vam da pomoć potražite na drugom mjestu.

Na kraju

Držim da je važno naglasiti da Feng Shui nije knjižica „recepata“ koja će nam reći kako se obogatiti preko noći ili kako naći idealnog partnera u rekordnom vremenu, već je to disciplina koja ima za cilj pomoći ljudima, na vrlo konkretan način, bilo u osobnom ili profesionalnom životu, putem uravnoteženja yina i yanga. Moja je uloga da Vas iskreno i dobronamjerno savjetujem, bez predrasuda i (pr)osuđivanja kako bih Vam pomogla najbolje što mogu u stvaranju „dobrog“ Feng Shuija za sve – kako za ljude, tako i za okoliš sukladno filozofiji taoizma iz koje je potekao i koja teži uspostavi harmonije između čovjeka i prirode. I ne samo to: Feng Shui znači i „vratiti čovjeka prirodi“, odnosno vratiti se sebi samima.

 

 

Feng Shui savjetnica

Katarina RešKarolina Reš

Feng Shui sam učila na Creative Feng Shui Academy u Milanu, gdje sam stjecala znanja od fizičara Stefana Vettoria. Nakon završetka studija i položenog ispita, stječem zvanje Savjetnika Feng Shuija, te nastavljam s pohađanjem specijaliziranih naprednih tečajeva u Bologni i Londonu s Master Kajal Sheth (među top 10 savjetnika na svijetu), svjesna da škola Feng Shuija traje cijeli život, jer otkrivanje i učenje o Feng Shuiju jest otkrivanje i učenje o nama samima.

U Italiji sam registrirana članica organizacije SIAF (ekvivalent hrvatskom HUPED-u) pod nazivom holistička djelatnica/operatore olistico. Sukladno Kodeksu časti naše struke i Zakonu o poštivanju privatnosti, ne objavljujem imena klijenata.

 

Kontakt

E-mail: caroleenar@hotmail.com
Tel: ( +385) 097 7127296
Skype: karolina.res