Yoga – put prema sebi

Yoga – put prema sebi

Yoga Rijeka, Udruga Ciruss

ŠTO JE ZA MENE YOGA?

Za mene osobno yoga predstavlja put prema sebi koji eto, traje već devet godina. U samom početku yoga je za mene bila samo trening razgibavanja dva puta tjedno. U prvim susretima sa yogom bila sam zbunjena. Nisam razumjela bit, znala sam samo da je ugodno za tijelo i um i to me motiviralo da nastavim. Sve što spada pod teoriju yoge bilo mi je nerazumljivo, neshvatljivo pa sam naravno to izbjegavala.

Polako i neprimjetno, nešto se ipak u meni mijenjalo – stavovi, interesi, pogled na svijet i na sebe samu. Počela sam postavljati pitanja, naviše sama sebi, tražila uzroke svog i tuđeg ponašanja, uzroke situacija u kojima sam se nalazila. Čitala sam i još čitam puno i još tražim odgovore. Što sam dublje ulazila u svijet yoge, to me više interesirao i ta znatiželja i dalje raste iz dana u dan. Yoga je nepresušno vrelo mudrosti i nije nešto apstraktno, nerazumljivo i neprimjenjivo za nas “obične smrtnike”. Istina je da treba uložiti trud, ali zar ne treba za sve u životu? Naravno, postoji mogućnost da je doživimo površno, ali čak i onda djeluje. Doduše blago, ali djeluje.

Što dakle yoga jeste? Yoga je umjetnost življenja. Yoga nas priprema za sretan život. Yoga je stanje ravnoteže. Yoga je spoznaja naše prave prirode. Yoga je odbacivanje iluzija. Yoga je bivanje u sadašnjem trenutku. Yoga je autentičnost, biti zaista ono što jesi. Yoga je sloboda od nametnutih pravila.

A što nije? Yoga nije religija. Yoga nije gimnastika. Yoga nije natjecanje. Yoga nije uspoređivanje. Yoga nije povređivanje. Yoga ne boli i ne umara. Yoga nisu asane i izvijanje i zapetljavanje u nemoguće položaje tijela.

Život sam i yoga su jedinstvo, isprepleteni i nerazdvojivi. Sve što radimo na svojoj yoga prostirci možemo i trebamo primjeniti u svom životu. Isto tako, ne možemo izbjeći niti obrnuti put – svoju yoga praksu prilagođavamo sebi obzirom na naše trenutno fizičko i psihičko stanje. Zašto da sebe prilagođavamo nekoj asani? Zašto da se uguravamo u kockicu? Zar ne radimo to prečesto i u svom svakodnevnom životu? Taj proces u oba smjera događa se nezamjetno i spontano i to je čarolija yoge.

Što je nadragocjenije što učim na ovom putu? – Iskreno, najdragocjenije jeste da uočavam svoje strahove, svoje utabane načine ponašanja, sva svoja izbjegavanja i guranja pod tepih, sve svoje sramove, neodlučnosti, programe, laži, licemjerje, neoriginalnosti… Svoju tamnu stranu. Priznajem njeno postojanje i polako je osvjetljavam… Ne zvuči primamljivo, znam, ali je istinito. To nas očekuje na putu prema sebi. Zaboravite pozitivne misli, ružičaste naočale, jednoroge, i sl. Prvo trebamo počistiti smeće.

KAKO IZGLEDA SAT YOGE?

Atmosfera je intimna, bez gužve. Prostor je veličine za osam vježbača, klimatiziran i grijan zimi. Sve što trebate je obući udobnu odjeću, ponijeti svoju prostirku i eventualno bočicu vode te mali ručnik. Radimo asane, pranayamu i meditaciju.

Dobrodošli su i početnici i oni koji već imaju iskustva sa yogom. Program je prilagođen grupi kao i svakom pojedincu. Radi se hatha yoga obogaćena vinyasama pa ne nedostaje niti  dinimike niti opuštanja.

Yoga Rijeka, Udruga Ciruss

 

OSNOVNE INFORMACIJE

KADA? – UTORKOM i ČETVRTKOM od 19,30 h do 20,45 h – početak: 05.11.2019.
GDJE? – prostor Udruge Ciruss – Scarpina 5, Rijeka
TKO VODI SAT? – Jelena, RYT 200, Yoga Alliance + životno iskustvo :)
KAKVA YOGA? – hatha yoga, prilagođena grupi i pojedincu

ŠTO PONIJETI? – prostirku za vježbanje, bočicu s vodom, ručnik

INFO I PRIJAVE

Mobitel: 099 741 4360 (Jelena)
Email:  yogabyjelena@gmail.com
Facebook messenger: m.me/jelenkoyoga
Facebook page: Yoga by Jelena

 

O voditelju

Jelena BrozovićJelena Brozović

Yogu prakticiram već skoro jedno desetljeće. Registrirani sam yoga učitelj pri svjetskoj organizaciji Yoga Alliance, RYT 200. Neumorni sam istraživač ljudske psihe i smisla života. Nastojim živjeti kreativno pa se uz yogu bavim i izradom nakita, što mi je zapravo i posao. Područja interesa: Yoga, Ayurveda, vedska astrologija, psihologija, i sve ostalo što može odgovoriti na moja bezbrojna pitanja.